Myingilizce.org

Tam Görünüm: Too / So / Either / Neither
Şu Anda Hafifleştirilmiş Görüntüleme Modundasınız. Tam Görünüm Modu için, Buraya Tıklayın
Too / So

Olumlu cümlelerde ifade edilen görüşlere yapılan olumlu eklemeler, “özne + yardımcı fiil + too” ya da “so + yardımcı fiil + özne” sırasıyla belirtilir. İlk görüş bildirmede bir yardımcı fiil varsa bu eklemede yinelenir.Yardımcı fiil yoksa genellikle eklemde “do / does / did” kullanılır. Eklemeler bir başka kişi tarafından da söylenebilir. Her iki görüşte aynı kişi tarafından belirtilirse her iki öznede genellikle vurgulanır. Görüş bildirenler farklı kişilerse ikinci özne genellikle birinciden daha çok vurgulanır.

Paul likes golf and Tom likes golf (too). (Paul golf sever, Tom da golf sever.)
Paul likes golf and Tom does, too. (Paul golf sever, Tom da.)
Paul likes golf and so does Tom. (Paul golf sever, Tom da.)
The boys cheated! / The girls did, too! (Erkekler hile yaptı! / Kızlar da!)
I’m having a tooth out tomorrow. / So am I! (Yarın bir dişimi çektiriyorum. / Ben de!)

Either / Neither[/b]

Olumsuz cümle ile ifade edilen görüşlere yapılan olumsuz eklemeler, “neither + yardımcı fiil + özne” ile söylenir. Bu eklemeler, “özne + olumsuz yardımcı fiil + either” ile de yapılabilir.

Steve never goes to concerts, neither (Steve konserlere hiç gitmez, karısı da.)
does his wife.
Angela hasn’t any spare time. Neither have I. (Angela’nın hiç boş zamanı yok. Benim de.)
I didn’t get much sleep last. Neither did I. (Dün gece pek uyuyamadım. Ben de.)

He didn’t like the book; I didn’t either. (O kitabı beğenmedi; ben de.)
They don’t mind the noise; we don’t either. (Onlar gürültüye aldırmıyorlar; biz de.)
Referans Adresler